Održane praktične vježbe - Radionicka praksa II - 05.11.2016

05.11.2016   Željko Pekić   976 pregleda

Dana 5. novembra 2016. godine počele su vježbe iz predmeta Radionička prakse II - Brodski motori I za studenate studijskih programa Brodomašinstvo i Pomorske nauke.

Navedene vježbe su obuhvatale postupak rastavljanja četvorotaktnog dizel motora i turbine u kompletu sa izduvnom granom.

Na početku studenti su uputili/pokrenuli motor i upoznali se o sistemima dizel motora (sistemi goriva, ulja, vazduha, izduva i upućivanja motora).  
Nakon kraćeg rada motora i njegovog gašenja, studenti su pristupili rastavljanju pojedinih komponenti kao što su privješeni elementi, pumpa goriva, brizgači, poklopac motora, ventili, klackalice, podizači klackalica i ventila. Studenti su odspojili glavu od bloka motora, ispustili motorno ulje za podmazivanje iz kartera, te nakon toga zaokrenuli motor za 180 ͦ na postolju koje je prilagođeno za rastavljanje motora i odspojili poklopac kartera motora. Rastavljeni su sistem ulja i na jednom cilindru klipni mehanizam. Studenti su se upoznali sa svim elementima klipnog mehanizma, klip, klipni prstenovi, osigurači osovinice klipa, osovinica klipa, ležajevi male pesnice, rastavljena je velika pesnica i izvađeni ležajevi gdje su studenti imali priliku vizuelnog pregleda stanja bijele kovine na polutkama ležaja.
Studenti su vršili ispitivanje brizgača motora na probnom stolu, gdje su mogli vidjeti na kom pritisku se otvara igla brizgača, čuti karakterističan zvuk otvaranja igle i vidjeti oblik mlaza goriva.
Princip rada turbine je objašnjen, nakon čega su student pristupili kompletnom rastavljanju turbine pri čemu su vidjeli sve njene elemente: kompresorsko i plinsko kolo, kompresorsko i plinsko kućište, osovinu, ležajeve turbine i sistem podmazivanja turbine.
U narednim vježbama planirano je da studenti sprovode postupak sastavljanja dizel motora i turbine.

Poslednji članci

16.12.2017  407

Održana praktična nastava iz predmeta Tehnologija jahti i marina u marini Porto Montenegro u Tivtu


15.12.2017  264

Održana radionička praksa na strugu i korišćenje/izbor noževa za obradu


13.12.2017  117

Održane praktične vježbe u Laboratoriji za elektrotehniku na Pomorskoj elektrotehnici


11.12.2017  191

Gostujuće predavanje na Pomorskom fakultetu Kotor 'Praktični primjeri života i rada na brodu'


06.12.2017  284

Održano gostujuće predavanje kolega Danila Dragovića i Nebojše Krivokapića


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima