Održane praktične vježbe iz Brodskih motora II

17.06.2016   Željko Pekić   979 pregleda

Dana 10. 05. 2016 godine završene su vježbe iz Predmeta Brodski motori II za prvu grupu studenata smjera Brodomašinstvo i Pomorske nauke. 

- Vježbe su obuhvatale postupak rastavljanja i sastavljanja četvorotaktnog dizel motora. Na početku vježbi studenti su uputili motor i upoznali se o sistemima dizel motora( sistem goriva, sistem ulja, sistem vazduha, sistem izduva i sitem za upućivanje motora).
- Nakon kraćeg rada motora studenti su pristupili rastavljanju pojedinih komponenti: privješene elemente, pumpa goriva, ubrizgači, skidanje poklopca motora, oslobađanje ventila, skidanje klackalica, vađenje podizača klackaloca i ventila. Nakon toga odspojili su glavu motora od bloka. Poslije odspajanja glave, ispušteno je ulje za podmazivanje iz kartera, motor je okrenut za 180 ͦ na postolju koje je prilagođeno za rastavljanje motora i odspojen je poklopac kartera motora. Rastavljen je sistem ulja i na jednom cilindru klipni mehanizam. Studenti su se upoznali sa svim elementima klipnog mehanizma, klip, klipni prstenovi, osigurači osovinice klipa, osovinica klipa, ležajevi male pesnice, rastavljena je velika pesnica i izvađeni ležajevi gdje su studenti imali priliku vizuelnog pregleda stanja bijele kovine na polutkama ležaja.
- Nakon toga studenti su vršili ispitivanje ubrizgača na probnom stolu gdje su mogli vidjeti na kojem pritisku se otvaraju, čuti karakterističan zvuk otvaranja igle ubrizgača i vidjeti oblik mlaza.
- Posle toga studenti su pristupili sastavljanju dizel motora, postavljanje osovinice klipa, postavljanje klipnih prstenova na klip, postavljanje klipa u cilindar i sastavljanje klipnog mehanizma. Posebno im je ukazano na sile pritezanja velike pesnice klipnjače, postupak i redosled pritezanja glave motora sa propisanim silama pritezanja vijaka glave motora. Takođe je posebna pažnja poklonjena postavljanju ventila, podešavanju sistema razvoda-zazora klackalica. Nakon toga postavljen je poklopac kartera, pokopac glave motora, sistem goriva gdje je posebno naznačen postupak postavljanja ubrizgača i podloški ispod ubrizgača. Ukrcano je ulje u motor, odzračen sistem goriva i motor je uspješno upućen čime se može konstatovati da su studenti uspješno odradili ovu vježbu.

Poslednji članci

16.12.2017  407

Održana praktična nastava iz predmeta Tehnologija jahti i marina u marini Porto Montenegro u Tivtu


15.12.2017  264

Održana radionička praksa na strugu i korišćenje/izbor noževa za obradu


13.12.2017  117

Održane praktične vježbe u Laboratoriji za elektrotehniku na Pomorskoj elektrotehnici


11.12.2017  191

Gostujuće predavanje na Pomorskom fakultetu Kotor 'Praktični primjeri života i rada na brodu'


06.12.2017  284

Održano gostujuće predavanje kolega Danila Dragovića i Nebojše Krivokapića


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima